14/06/2024 0 Kommentarer
Sydsjællands Kirkehøjskole efterår 2024
Sydsjællands Kirkehøjskole efterår 2024
# Nyheder
Sydsjællands Kirkehøjskole efterår 2024
Sydsjællands Kirkehøjskole
Program for Efteråret
2024
Betaling efter 1. september
Programmet til efteråret indeholder en bred vifte af aktuelle emner: om Grundtvig, en kilde til forståelse af Danmark, et sangforedrag om den nyligt afdøde Jens Rosendal, om tro, identitet og legitimitet i Danmark, Rusland og Ukraine, om naturen som forløser, om hvordan man bliver et ordentligt menneske, og vi slutter af med at høre om at være præst i det danske mindretal i Sydslesvig.
Torsdag, den 19. september 2024:
Thorstein Balle: ”Grundtvig – en kilde til forståelse af Danmark”
Grundtvig er blevet kaldt en vandåre under hele Danmark – dvs. en del af det ”åndelige grundvand” i Danmark, og mange mener, at hans betydning er svær at overdrive, når man skal vurdere hans indflydelse på det danske samfunds og den danske kulturs udvikling. Meget af denne opfattelse er givet vis rigtig – men meget er også myte. For hvem er ’Grundtvig’ egentlig, når vi siger, at han har haft en virkningshistorie i Danmark? Mit foredrag vil forsøge af præsentere Grundtvig og hans indflydelse – både som person og som myte – og ikke mindst hans betydning for undervisning, oplysning og demokratisk tradition i Danmark. Thorstein Balle, cand.pæd., skolehistoriker og tidligere seniorforsker på Center for Grundtvigforskning, Aarhus Universitet.
Torsdag den 3. oktober 2024:Rasmus Skov Borring: Sangforedrag om Jens Rosendal
Kom og syng med, når pianist og komponist Rasmus Skov Borring inviterer indenfor i fortællingen om marskens digter, Jens Rosendal, der døde i slutningen af 2023. Jens Rosendal blev 91 år og var indtil sin død dén nulevende forfatter med flest sange i Højskolesangbogen. På aftenens repertoire er en række af Rosendals sange om tro, håb, kærlig, vadehavsnatur og menneskeliv. Jens Rosendal og Rasmus Skov Borring arbejdede sammen gennem en årrække og er repræsenteret sammen med flere sange i Højskolesangbogen. Jens Rosendals mest kendte sang er forelskelsessang: ”Du kom med alt det der var dig”, som er en af de mest sungne sange i nyere tid på tværs af generationer. Vi hylder digteren med en dag, der giver et indblik i hans liv gennem hans mange sange.
Torsdag, den 17. oktober 2024: Karsten Fledelius: ”Tro, identitet og legitimitet – i Danmark, Rusland og Ukraine”
Vi befinder os i dag i det, man kunne kalde en ”post-sekulær” epoke. Under den såkaldte ”Kolde Krig” var religion mere eller mindre afskrevet som grundlæggende princip for nationer i det meste af verden og tendensen har siden bredt sig bl.a. til Rusland, hvor den aktuelle krig i Ukraine i høj grad har religiøse overtoner, og hvor det officielle Rusland, både præsident og patriark, bruger den russiske ortodokse kirkes historie som legitimation for at benægte den ukrainske nations eksistensberettigelse.
Ukraine-krigen viser os, at princippet om nationernes selvbestemmelsesret bestemt ikke er en selvfølge. Danmarks selvstændighed var på spil under svenskekrigene i 1600-tallet og den tyske besættelse i 1900-tallet. Ukraines selvstændighed blev først en realitet i 1900-tallet. Men i begge tilfælde er det faktorer som tro og værdifællesskab snarere end sprog og økonomi, som har været drivkraften for modstanden mod undertrykkelse udefra. I foredraget vil jeg komme mere ind på den forskel i tro og værdiopfattelse, som er i spil mellem nationer med stormagtsdrømme og deres mindre naboer, med udgangspunkt i den aktuelle krig i Europa. Karsten Fledelius er Lektor emeritus, Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Københavns Universitet. Cand.mag. i historie og serbokroatisk.
Torsdag, den 31. oktober 2024: Billedforedrag med Michael Stoltze: ”Naturen som forløser” Vores forhold til naturen er kommet i fokus som aldrig før. I krisernes kølvand skyller en nyromantisk bølge gennem især den velstillede og oplyste del af verden. Miljø-, klima-, natur- og trivselskrisen peger alle på, at vi må genopdage og tage vare på naturen for at overleve og føle os lykkelige og frie. Michael Stoltze er biolog, sommerfuglemand, forfatter og autodidakt fotograf. Han er stærkt optaget af sanselighed, sammenhænge, naturens møde med kulturen og alt det, naturen gør ved os på godt og ondt. Michael Stoltze har skrevet ph.d. og bøger om sommerfugle og dansk natur og har siden 2009 skrevet essays og klummer for Kristeligt Dagblad.
Torsdag, den 14. november: Pia Søltoft:
”Kunsten at blive et ordentligt menneske”
Ordentlighed er blevet et ord som vi gentagne gange vender tilbage til i den offentlige debat. Som oftest fordi vi efterlyser ordentligheden. Omvendt ville de fleste mennesker nok betragte sig selv som ordentlige mennesker og ordentlighed er den værdi de fleste sætter højest, hvad end de er ledere, politikere eller helt almindelige mennesker som dig og mig. Men hvad vil det sige at være et ordentligt menneske? Hvad dækker begrebet ordentlighed? Og hvad skal man gøre for at blive det? Det er de spørgsmål, foredraget vil forsøge at besvare med hjælp af Aristoteles og Søren Kierkegaard. Vi fødes ikke som ordentlige mennesker vi bliver det ved at stræbe efter en række dyder og undgå en række laster. Ydmyghed, generøsitet, mådehold, retfærdighed, taknemmelighed, barmhjertighed og mod, fører til ordentlighed, mens hovmod, griskhed, nydelsessyge, misundelse, fråseri, vrede og dovenskab taler ordentligheden imod. Foredragsholder: Ph.d., forfatter og sognepræst Pia Søltoft og tidligere leder af Søren Kierkegaard Forskningscenteret.
Torsdag, den 28. november, 2024 (juleafslutning): Christine Pihl: ”Præst i Dansk Kirke i Sydslesvig”
Christine Pihl har i 26 år været en afholdt præst i Rønnebæk Kirke, men fra september 2023 har hun været præst i det danske mindretal i Sydslesvig. Vi hører Christine fortælle om, hvordan det er at være præst i Sydslesvig, Der er den historiske side, skabskirker, billedside og indblik i hvordan mindretal kan forstås og opleves.
Præsterne i Dansk Kirke i Sydslesvig er udsendt gennem Danske Sømands- og Udlandskirker og skal have en dansk, teologisk uddannelse og være danske statsborgere. Der er 24 danske menigheder i Sydslesvig fordelt på et stort geografisk område på 5.500 kvadratkilometer. De danske kirker i Sydslesvig er under biskoppen i Haderslev, Marianne Christiansen.
Alle foredrag foregår i Herlufsholm Sognehus
H. C. Andersens vej 20, 4700 Næstved.
Tid: torsdag lige uger kl. 10.30 til ca. kl.13.00
Start: 19. september 2024
Pris for deltagelse i foredragene 500 kr.
Tilmelding: Inge Strikkertsen tlf. 30498370
Eller mail: ingestrik@stofanet.dk
Tilmelding inden der betales.
Betaling pr. Netbank: senest 10. september
Konto: 4955-0010020492. Danske Bank
Oplys ved betaling: navn og adresse.
Der modtages kun betaling via netbank – dog i særlige tilfælde kontant efter nærmere aftale.
Program også på www.sctmortenskirke.dk og
Facebook. søg ”Sydsjællands Kirkehøjskole”
Med venlig hilsen
Formand Sognepræst Søren Fahnøe
Daglig leder Anne Hedeager Krag
Kommentarer