Sct. Mortens Museum - del 3

Sct. Mortens Museum - del 3

Sct. Mortens Museum - del 3

# Nyheder

Sct. Mortens Museum - del 3

Sct. Mortens Kirkes Museum

I klokketårnet i Sct. Mortens kirke befinder kirkens urværk – og i selvsamme rum, findes også kirkens museum, som blev oprettet af kirketjener Mortensen i 1977. Her befinder sig mange spændende ting og sager, hvor over 100 af dem er katalogiseret. Her er alt fra orgelfacader, gamle alterbøger og kirkens tidligere urvisere.

Kataloget består af en håndskrevet liste, hvor nogle af genstandene har en mindre forklaring med sig.

Sidst dykkede jeg ned i et servantestel, dagbøger og et særligt rullegardin. I dette kirkeblad vil jeg dykke ned i tre nye genstande fra museet.

Katalognummer 91:  Legetøj

I kirkens museum ligger der også en lille samling af legetøj, som er blevet brugt til børnegudstjenesternes sommerudflugter, som kunne være en gåtur til Bøgebakken i Herlufsholmskoven eller en bustur til Villa Galina eller Mogenstrup. Legetøjet består af små flag, træplader til flaskevæddeløb (hvilket ligner små pizzaspatler), træskeer og porcelænsæg til æggevæddeløb.

 

Katalognummer 61: Brudetæppe

På væggen hænger også et gammelt tæppe – hvor gammelt det er, vides ikke, men vi ved, hvad det er: et brudetæppe. Brudetæpper blev taget frem ved vielser, hvor brudeparret så stod på tæppet under selve vielsen.

UDSEENDE

I 1975 fik kirken skænket et nyt brudetæppe, som vi også fandt på loftet. For traditionen med at bruge brudetæpper er ikke noget man i Sct. Mortens kirke har gjort længe – men nu vil vi gennemføre det igen. Jeg nåede at finde brudetæppet før min egen vielse som foregik udendørs og ved at medbringe brudetæppet, som en masse brudepar igennem tiden har stået på i Sct. Mortens kirke, føltes det, for mig, stadig som at være en del af Sct. Mortens historie.

 

Katalognummer 68 + 73: Hilsen til efterslægten

På et stykke bræt i museet står der ”hilsen til efterslægten” og på en flensborgsten fundet i gulvet i tårnrummet står der ”15 okt 1858 Hansen murersvend”. Går man op i klokketårnet eller ud over hvælvingerne, vil man opdage, at det ikke kun er muresvend Hansen som, decideret, har skrevet sig ind i Sct. Mortens kirkes historie. På vægge og bjælker er opmuret, malet og påskrevet navne og datoer i et væk. Det er primært folk som har arbejdet på kirken – og sat deres præg. Hvis du går en tur over buerne, så sørg for at kigge på murstensvæggene og se om du kan finde ansigter, hesten, kirken eller den indmurede ølflaske. 

Du vil måske også kunne lide...

0
Feed