02/07/2024 0 Kommentarer
Sct. Mortens Museum - Del 2
Sct. Mortens Museum - Del 2
# Nyheder
Sct. Mortens Museum - Del 2
Sct. Mortens Kirkes Museum
I klokketårnet i Sct. Mortens kirke befinder kirkens urværk – og i selvsamme rum, findes også kirkens museum, som blev oprettet af kirketjener Mortensen i 1977. Her befinder sig mange spændende ting og sager, hvor over 100 af dem er katalogiseret. Her er alt fra orgelfacader, gamle alterbøger og kirkens tidligere urvisere.
Kataloget består af en håndskrevet liste, hvor nogle af genstandene har en mindre forklaring med sig.
Sidst dykkede jeg ned i trækandelabrene, sørgefloret og et helt særligt papstykke. I dette kirkeblad vil jeg dykke ned i tre nye genstande fra museet.
Katalognummer 87: Servantestel
I moderne kirker har præsten gerne et rum, hvor præsten kan klæde om og gå på eget toilet – I Sct. Mortens kirke deler vi præster toilettet med menigheden. Men hvis man, som præst, bliver træt af det, så er der et fuldt emaljeret servantestel i museet. Det består af vandfad, kande, sæbeskål og en natpotte. Alt dette var placeret i en jernservante i præsteværelset indtil 1961, hvor der blev indlagt vand og varme i kirken.
Så muligheden for at præsten kan besørge i eget rum kan, som sådan, godt lade sig gøre; men om kirketjeneren er frisk på at tømme natpotten er nok en anden historie!
Katalognummer 103: Dagbøger
I en kasse ligger en masse små røde lommebøger. Disse tilhørte kirkens tidligere organist Carl Johan Grum. Disse lommebøger er fra den 1/1 1937-28/2 1940, hvor Carl Johan har lavet statistik over antallet af kirkegængere, tjenester m.m., hvilket giver et direkte indblik i, hvordan tiden i slutningen af 1930’erne så ud i Sct. Mortens Kirke.
Katalognummer 26: Dele af rullegardin
Umiddelbart ligner det ”bare” sort pap eller stof – men fra 1940-1945 var der i hele kirken ophængt rullegardiner med mørklægningspapir, så kirken kunne bruges til tjenester om aftenen.
Kommentarer